Wednesday, March 25, 2009

Kemelesetan ekonomi… bagaimana untuk tanganinya?

Tempias kemelesetan ekonomi dunia semakin terasa di Negara ini apabila lebih 10,000 rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan sejak awal tahun ini. Statistik terkini kementerian sumber manusia pula menunjukkan 15,000 pekerja diberhentikan sejak pertengahan tahun lalu dan 45,000 lagi diberhentikan menjelang tahun baru cina minggu lepas. Pengarah Eksekutif Persekutuan majikan-majikan Malaysia (MEF), Shamsuddin Bardan pula menjangkakan 200,000 pekerja bakal diberhentikan berikutan kesan kegawatan ekonomi global.
Tiga fakta diatas merupakan perkara yang menjadi kebimbangan bagi rakyat Malaysia khususnya. Kita dapat lihat berapa banyak yang kehilangan pekerjaan ketika ramai yang di luar sana masih lagi tercari-cari pekerjaan. Ekoran daripada masalah ini banyak perkara boleh berlaku. Yang pastinya mereka yang hilang pekerjaan akan hilang punca rezeki sedangkan banyak mulut yang perlu disuap. Namun begitu, kita juga bimbang golongan ini akan turut kehilangan punca dan akhirnya terjerumus ke lembah jenayah akibat tekanan hidup kerana lazimnya kadar jenayah akan meningkat apabila ekonomi negara Negara tidak begitu memberangsangkan.
Dalam masa yang sama lebih 1.5 juta pekerja asing yang berdaftar di Negara ini juga turut diberhentikan kerja atau diminta bercuti tanpa gaji. Apakah yang boleh dilakukan oleh mereka? Ada sesetengah dari mereka mengambil keputusan untuk pulang ke Negara masing-masing dan ada yang enggan pulang. ini kerana mereka sudah tidak ada apa-apa di Negara sendiri kerana telah digunakan untuk perbelanjaan untuk dating mencari pekerjaan di Malaysia suatu ketika dahulu. Inilah dilema yang dihidapi oleh pekerja-pekerja asing yang telah diberhentikan kerja. Tidak cukup daripada itu ramai juga pekerja tempatan yang menerima nasib yang sama.
Dalam keadaan genting ini, kerajaan perlu mengambil tindakan tegas dengan membela nasib rakyat tempatan untuk memperolehi semula peluang pekerjaan kerana kita lihat pada hari ini berapa ramai mahasiswa yang sedang menunggu untuk mendapatkan pekerjaan. Sungguh pun begitu, kerajaan haruslah mengambil pelbagai inisiatif dengan apa jua skim atau kaedah bagi menangani masalah ini perlu mengambil kira nasib pekerja tempatan.
Kita petik daripada cadangan oleh Shamsuddin bagi memulihkan keadaan ini dalam jangka panjang, kerajaan perlu :
1) Menghantar pulang semua pendatang tanpa izin ke Negara asal.
2) Menggantikan pekerja asing dengan rakyat Malaysia secara berperingkat-peringkat.
3) Membekukan pengambilan pekerja asing.
4) Memberi keutamaan kepada rakyat Malaysia untuk diambil bekerja.
Dalam usaha menangani masalah pembuangan pekerja ini, kita berharap syarikat-syrikat terlebih dahulu mencari pendekatan lain terlebih dahulu sebelum membuang pekerja tempatan antaranya meminimumkan kos dengan mengurangkan kerja lebih masa dan meniadakan bonus. Selain itu, pekerja tempatan yang diberhentikan kerja perlu diberi latiahn dan kursus-kursus profesional supaya mereka dapat mencari rezeki sendiri tanpa mengharapkan makan gaji. Menceburi bidang keusahawanan dan perniagaan merpakan salah satu pendekatan untuk mengelakkan pengangguran. Kita cuba singkap kemelesetan ekonomi pada tahun 1997, ramai yang memulakan perniagaan kecil-kecilan dengan menjual air di tepi jalan, membuka kedai runcit dan sebagainya. Ini merupakan langkah permulaan yang baik dan lebih baik jika kerajaan menawarkan skim pinjaman mudah sebagai modal permulaan serta lebih dari itu ia juga dapat memberi galakan kepada mereka untuk mebuka perniagaan sendiri. Tidak cukup dari itu, moleklah kiranya jika kerajaan juga wajar mempertingkatkan untuk memberi latihan secara percuma kepada pekerja yang diberhentikan sejajar dengan hasrat membantu mereka yang dalam kesusahan.
Tuntasnya di sini, kita percaya kerajaan mempunyai kaedah dan perancangan tersendiri dalam menangani masalah ekonomi global ini. Pakej rangsangan ekonomi RM 7 bilion pada November lalu perlu diteruskan dengan pakej rangsangan ekonomi kedua secepat mungkin seperti yang dirancang oleh kerajaan. Ia diharap dapat memulihkan kembali ekonomi Negara yang semakin layu. Walau apa pun, keadaan ekonomi global kini menguji ketahanan rakyat di Negara ini yang sudah menempuh pengalaman yang sama beberapa tahun lalu.

23 Mac 2009, kolej kelima upm.

0 comments:

Post a Comment